Thursday, 11 August 2011

KONTRAKTOR BUMIPUTRA PERLU BERUBAH - PART 1


RM50BILLION KONTRAK PEMBINAAN DIBERI KEPADA KONTRAKTOR BUMIPUTERA..!!!
Saban tahun, kerajaan membelanjakan berbilion ringgit dlm melaksanakan agenda Bumiputera utk membantu kontraktor Bumiputera bersaing dgn kontraktor bukan Bumiputera dlm industri pembinaan negara.Dianggarkan Rm50 billion kontrak & tender kerajaan dlm bdg pembinaan, sama ada membabitkan projek milik penuh kerajaan mahupun Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) diberikan kepada kontraktor Bumiputera.

Jumlah berkenaan kira2 separuh daripada perbelanjaan tahunan utk sektor pembinaan negara yg bernilai RM100 Billion atau kira2 2% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara setiap tahun.
Sebenarnya, jika diimbas kembali, dasar pemberian kontrak kerajaan kepada kontraktor Bumiputera ini bermula sejak perlaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang dilaksanakan pada 1974. Namun persoalanya, adakah kaedah ini berjaya mencapai matlamat & sudah berapa ramai kontraktor2 Bumiputera mendapat manfaat hasil agihan ini??

Persoalan ini harus dijawab dan tidak menjurus menjadi isu politik dlm memastikan setiap agenda Bumiputera yang dilaksanakan menjadi pertikaian politik. Apa yang menarik, ramai pihak yg mula mempersoalkan mengenai agenda Bumiputera dalam setiap projek pembangunan yang dilakukan kerajaan hingga ia kini dilihat menjadi batu penghalang kepada pembangunan negara. <alaysia perlu membangun mengikut acuannya dan sudah pasti kerajaan sentiasa sedar agenda Bumiputera perlu ada dalam setiap model pembangunan negara, sama ada dlm bentuk makro atau mikro. Tetapi desakan terbuka utk memasukkan agenda Bumiputera dlm setiap apa yg hendak dilakukan kerajaan sebenarnya memberi imej kurang baik kepada Bumiputera.

Persoalan itu sebenarnya menghantui generasi muda Bumiputera masa kini, walaupun pada hakikatnya mereka sedar ia satu keistimewaan. Tetapi perlulah agenda Bumiputera terus mengikut acuan sedia ada??

Acuan sedia ada yg digunakan utk memacu agenda Bumiputera selama ini adalah dgn kerajaan menyediakan segala2nya kpd masyarakat Bumiputera dgn pelbagai insentif serta kuota yang dikhususkan kepada mereka. Bagaimanapun majoriti masyarakat Bumiputera mula sedar bahawa apakah hasilnya?? Apakah Indeks Penunjuk Prestasi (KPI) dlm setiap agenda Bumiputera yg dilakukan kerajaan?? Siapa sebenarnya mendapat manfaat??  Keseluruh masyarakat Bumiputera, segelintit atau ia melimpah kpd bukan Bumiputera?? Namun adakah kontraktor Bumiputera mendapat manfaat hasil pemberian kontrak ini, bagi memastikan golongan berkenaan boleh bersaing dgn bukan Bumiputera?? Jika kita lihat secara lebih meluas, majoriti kontraktor hanya mampu mendapat kontrak daripada kerajaan atau GLC, tetapi tidak daripada pemaju swasta yang sebahagian besarnya bukan Bumiputera. Lantaran itu pelbagai alasan diberikan termasuk wujudnya diskriminasi terhadap kontraktor Bumiputera dgn hanya syarikat yang menjadi kroni parti politik layak mendapat kontrak. Mengapa ini terjadi?? Adakah kontraktor Bumiputera tidak mampu bersaing dan tidak boleh menghasilkan kualiti kerja setara atau lebih baik daripada kontraktor bukan Bumiputera?? 

Ketirisan kerja kontrak membabitkan kontraktor Bumiputera sebenarnya mencapai tahap yg serius. Ia perlu diakui semua pihak dan satu pelan tindakan perlu dirancang segera bagi mengelak isu ini menjadi lebih parah. >>> Pelbagai kemudahan kerajaan ilhamkan kepada kontraktor melayu utk bersaing di dunia perniagaan tetapi apa hasil pulangan kepada kerajaan mahupun rakyat di Malaysia khasnya kepada Bumiputera..

Ikuti sambungan artikel ini yang akan di keluarkan oleh Black Panther hasil nukilan Yang Berhormat Datuk Nur Jazlan Bin Tan Sri Mohamed ( Ahli Parlimen Pulai ).
1 comment:

 1. Salam Perjuangan,

  Artikel terbaik bro... congrates..

  Melayu CinDia
  Blogger Gelombang Rakyat.

  http://gelombang-rakyat.blogspot.com/

  ReplyDelete